Uw salaris-
administratie
goed geregeld?

Neem contact op

Intermedis A & A

Oproepkracht ad hoc oproepen, mag dat?

Geplaatst op: 15-01-2020, 11:03:16

Vraag
In ons bedrijf werken we met productielijnen waarbij bezetting op elke post essentieel is. Daarom hebben we een aantal oproepkrachten die we oproepen als een vaste kracht plotseling verhinderd is. Begrijp ik nou goed dat we onze oproepkrachten voortaan vier dagen van tevoren moeten oproepen?

Antwoord
Ja, dat klopt. Op 1 januari 2020 is een deel van de arbeidswet veranderd. Dat heeft onder andere consequenties voor het werken met oproepkrachten. Eén van de nieuwe regels is namelijk dat werkgevers hun oproepkrachten minimaal vier dagen voor aanvang van de werkzaamheden moeten oproepen. Als een werknemer te laat is opgeroepen, dan hoeft hij niet te komen werken. Je mag wel altijd vragen of de oproepkracht ondanks de te korte oproeptermijn toch wil komen werken.

Als de oproepkracht eenmaal opgeroepen is, dan geldt bovendien een minimale afzegtermijn van vier dagen. Als een opgeroepen werknemer te laat wordt afgezegd, dan heeft dat tot gevolg dat de oproepkracht recht heeft op betaling van het loon over de uren waarvoor hij eigenlijk was opgeroepen.

De termijn van vier dagen kan alleen in een cao worden verkort tot 24 uur. Als geen cao van toepassing is, of als in een toepasselijke cao geen verkorting staat, dan geldt de termijn van vier dagen. Deze nieuwe regel is lastig voor ondernemers die oproepkrachten vooral inzetten in geval van calamiteiten.

Meer info
Bel (043-3690378) ons gerust of stuur een e-mail (info@intermedissalaris.nl). Wij helpen u graag verder.

Bron: vraag & antwoord van 15 januari 2020 door Edith van Schie, arbeidsjurist XPERTHR, op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina